Hidangan kegemaran keluarga! Walaupun ianya tidaklah mudah penyediannya tetapi berbaloi...
Bahan bahannya:-
15 batang kacang panjang (dihiris serong)
1 mangkuk kecil hati & mempedal ayam
(dipotong kecil & digoreng - perasakan dahulu dengan garam & kunyit)
10 biji bebola ikan (dipotong dua)
10 ekor udang (dibuang kulit)
2 keping tauhu (dipotong dadu & digoreng)
1 keping tempe (dipotong dadu & digoreng)
1 biji kentang (dipotong dadu & digoreng)
1 ikat su'un (direndam & digunting pendek)
1 keping tauhu kering (direndam & digunting kecil2)
1 batang cili hijau (dihiris)
1 batang cili merah (dihiris)
1 batang serai (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Semangkuk kecil santan pekat
Sedikit belacan (dihancurkan)
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Cara cara penyediannya:-
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan hirisan kecuali cili merah & hijau sehingga wangi.
Tuangkan santan, belacan dan air asam.
Perasakan dengan garam & gula. Didihkan.
Masukkan pula hati & mempedal ayam, bebola ikan, udang, tauhu, tempe dan kentang. Gaul rata. Didihkan lagi.
Kemudian diikuti dengan kacang panjang, cili meah & hijau, su'un dan tauhu kering (fuchuk).
Biarkan ianya kering dan terbit minyak dari santan tadi.
Boleh dihidangkan dengan nasi ambeng, nasi putih, mahupun dengan nasi impit/ ketupat yang dimakan bersama dengan rendang dan sambal kaang. Sungguh enak.
Cara cara penyediannya:-
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan hirisan kecuali cili merah & hijau sehingga wangi.
Tuangkan santan, belacan dan air asam.
Perasakan dengan garam & gula. Didihkan.
Masukkan pula hati & mempedal ayam, bebola ikan, udang, tauhu, tempe dan kentang. Gaul rata. Didihkan lagi.
Kemudian diikuti dengan kacang panjang, cili meah & hijau, su'un dan tauhu kering (fuchuk).
Biarkan ianya kering dan terbit minyak dari santan tadi.
Boleh dihidangkan dengan nasi ambeng, nasi putih, mahupun dengan nasi impit/ ketupat yang dimakan bersama dengan rendang dan sambal kaang. Sungguh enak.
No comments:
Post a Comment