Resources

Monday, January 2, 2012

DAGING MASAK BISTIK

Di rumah saya, kalau sudah terhidang di atas meja "Daging Masak Bistik" ni, dah tak perlu bersusah payah nak fikir hidangkan masakan lain... lauk ni saja dah pun mencukupi... jalan lajuuuuuu jew... jemput makan!

Daging Masak Bistik
Bahan bahannya:-

1/2 kg daging lembu (dihiris nipis2)
3 biji kentang (dipotong macam wedges & digoreng terlebih dahulu)
1 biji bawang kuning (juga dipotong wedges/ baji)
1 biji tomato segar (dibelah 4)
1 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 1/2 inci halia (dikisar)
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam (kalau suka pedas, letaklah lebih)
1 1/2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar tomato puri
1 sudu besar kicap pekat
Sedikit hirisan daun ketumbar
1 tin kecil kacang peas
1/2 cawan air/ lebih (jika perlu)
Minyak
Garam & sedikit gula

Cara cara penyediaan:-
  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Tumis bahan kisar sehingga wangi.
  • Masukkan air diikuti dengan daging, masak hingga daging empuk. Tambahkan sedikit air (jika perlu sahaja).
  • Bila daging dah empuk, masukkan daun ketumbar dan perasakan masakan dengan garam dan sedikit gula. Kacau rata.
  • Masukkan juga kentang, kacang peas 1/2 tin, bawang kuning dan tomato.
  • Kacau sebentar dan bolehlah dihidangkan dengan taburan 1/2 tin lagi kacang peas tadi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular post

Recent Posts