1/2 kg sotong (size besar atau sederhana) potong mengikut size yang dikehendaki & dakwat hitam di dalamnya jangan dibuang.
Bahan dikisar halus: 10 tangkai cili kering, 5 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dan 1/2 inci kunyit hidup.
Bahan hiris: 1 biji bawang besar/ bawang kuning, 1 tangkai serai, 2 biji cili merah dan 2 biji cili hijau.
Minyak
Garam
Gula.
Cara menyediakannya:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kesemua bahan kisar sehingga wangi atau pecah minyak.
Kemudian, masukkan sotong, garam dan gula. Jangan masak sotong terlalu lama, nanti sotong jadi liat. Kacau lagi sehingga dakwatnya pecah.
Akhir sekali, masukkan bahan bahan hiris dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau sebentar biar sebati.
Tak payah guna air sebab nanti sotong akan mengeluarkan air, kalau banyak sangat air takut tak pekat kuahnya nanti.