Resources

Thursday, December 22, 2011

RESEPI 3 DALAM 1

3 jenis kuih yang berlainan, dari 1 jenis adunan yang sama. Cubalah!


KUIH KERIA
Bahan bahan:-
Keledek direbus sehingga empuk dan dilecek
Tepung gandum 
Garam 
- Kesemua bahan diuli hngga lembut dan sebati.

Cara cara penyediaan:-
Ianya dibentuk menjadi seperti roda.
Digoreng dan disira dengan gula.
- Masak gula dengan sedikit air sehingga agak likat.
- Masukkan kuih keria, gaul rata, bila sudah agak seperti bertali, padamkan api tetapi terus balik2kan kuih sehingga gula beransur keras. Siap untuk menjadi hidangan minum petang anda.

(Maaf terlupa mana saya save gambar Cuq Badaq ni..)
KUIH CUCUR BADAK
Bahan bahan 
Keledek direbus sehingga empuk dan dilecek
Tepung gandum
Garam
- Kesemua bahan diuli hngga lembut dan sebati.

Inti
1/2 biji kelapa parut - putih sahaja
2 sudu cili kisar *
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 sudu besar udang kering *
2 batang serai *
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak
Garam & Gula
- Panaskan minyak dan tumis hingga wangi bahan *
- Masukkan kelapa parut, kacau hingga rempah sebati dengan kelapa
- Diikuti dengan daun kunyit dan perasakan dengan garam dan gula.
- Sejukkan inti terlbih dahulu.

Cara cara penyediaan:-
Bulat bulatkan adunan bersize sederhana dan isikan inti. Tekankan udang hidup di atas kuih (jika suka). Kemudian goreng hingga keemasan. Siap!



KUIH CEK MEK MOLEK


Bahan bahan (agak2 lah sukatan)
Keledek direbus sehingga empuk dan dilecek
Tepung gandum
Garam
- Kesemua bahan diuli hngga lembut dan sebati.

Sila rujuk resepi penuh di post yang terdahulu.
Dibentuk seperti buah kana dan berintikan gula pasir/ gula merah (citarasa suami saya)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular post

Recent Posts