Resources

Wednesday, December 21, 2011

KERANG MASAK LEMAK CILI PADI


Bahan bahan
500gm kerang
15 tangkai cili padi (ikut citarasa pedas yang anda inginkan) *
1 inci kunyit hidup *
Sedikit serbuk lada hitam
1 keping asam keping
1 paket kecil kerisik
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - disiat kasar
1/2 sudu teh jintan manis *
1/2 sudu teh jintan putih *
1 mangkuk besar santan pekat
Garam
Gula

Cara cara menyediakannya
  • Cuci kerang bersih2 dan ketepikan.
  • Kisar halus bahan yang bertanda *
  • Jerangkan santan atas api sederhana dan masukkan bahan kisar, serai, lada hitam, kerisik, asam keping dan daun kunyit.
  • Kacau tetapi jangan sampai pecah santan... sekarang bolehlah masukkan kerang dan perasakan lauk kita.
  • Kacau sehingga nampak buih buih hampir naik ke atas.. kacau perlahan dan matikan api.
  • Tetapi masih terus kacaukan kuah bagi mengelakkan ianya pecah santan.
  • Siap sudaaaaaah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular post

Recent Posts