Bahan bahan
500gm kerang
15 tangkai cili padi (ikut citarasa pedas yang anda inginkan) *
1 inci kunyit hidup *
Sedikit serbuk lada hitam
1 keping asam keping
1 paket kecil kerisik
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - disiat kasar
1/2 sudu teh jintan manis *
1/2 sudu teh jintan putih *
1 mangkuk besar santan pekat
Garam
Gula
Cara cara menyediakannya
- Cuci kerang bersih2 dan ketepikan.
- Kisar halus bahan yang bertanda *
- Jerangkan santan atas api sederhana dan masukkan bahan kisar, serai, lada hitam, kerisik, asam keping dan daun kunyit.
- Kacau tetapi jangan sampai pecah santan... sekarang bolehlah masukkan kerang dan perasakan lauk kita.
- Kacau sehingga nampak buih buih hampir naik ke atas.. kacau perlahan dan matikan api.
- Tetapi masih terus kacaukan kuah bagi mengelakkan ianya pecah santan.
- Siap sudaaaaaah.