Sotong Sumbat Pulut |
1 cawan pulut, direndan dan disejat
100 gm gula merah
2 cawan santan
10 ekor sotong, dibersih dan diasingkan kepalanya
1 helai daun kunyit
3 ulas bawang putih-dikisar
150 gm bawang merah-
dikisar 30 gm halia-dikisar
30 gm serai-dikisar
30 gm kunyit hidup-dikisar
50gm cili kering-dikisar
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis
Cara cara penyediaan:-
Kukus pulut hingga masak dan ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan-bahan dikisar hingga naik bau (sebahagian sahaja).
Masukkan gula merah dan sedikit santan. Masak hingga pekat.
Gaul bahan yang di tumis tadi bersama pulut hingga rata.
Sumbat pulut ini ke dalam sotong dan berhati-hati semat sotong dengan lidi supaya pulut tidak terkeluar ketika dimasak.
Sementara itu, masak baki santan bersama cili kisar serta sebahagian lagi dari bahan kisar yang diketepikan, daun kunyit, garam dan gula hingga pekat atau hingga pecah minyak.
Masukkan sotong dan kacau perlahan-lahan hingga sotong masak.
Hidangkan dengan nasi putih.