Saya sangat menggemari Nasi Ambeng sejenis makanan masyarakat Jawa, teringat waktu kecik2 dulu, ada seorang makcik menjaja dari rumah ke rumah menjual nasi ambeng. Sekarang ni nak nampak kelibat pun susah. Semua gemar menjual hanya nasi lemak, nasi lemak dan nasi lemak......
Seingat saya dulu ada satu gerai di Perhentian Bas Kota Masai, ada makcik yang menjualnya, sedap sangat.. ya saya masih ingat. Masih meniaga lagi ke makcik tu... rugi kalau tak ada orang muda yang minat nak mewarisi cara penyediaan makanan 'berprestij' ni.. saya pun memang tak tahu cara nak masak nasi Ambeng ni, so saya google dan temuinya di laman http://www.tranungkite.net. Cubalah sendiri..
Bahan-bahan: (4 orang)
1. Nasi putih
2. Ayam masak kicap @ goreng @ ikan masin
3. Mee goreng
4. Serunding kelapa
5. Sayur kacang panjang @ buncis (sayur goreng)
6. Sambal tempe (Masak macam resepi yang biasa tu laa..)
7. Talam
8. Daun pisang
Mee goreng Jawa:
Bahan-bahan:
Mee kuning 2 paket
Taugeh 50 sen
Bahan bahan kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 biji buah keras
Kicap mee 4 sudu (agak2)
Lada kering 2 sudu
1 sdb lada hitam
1 sdb udang kering
Letak sos dan gula untuk manis (* lada hitam kisar asing sebab takut tak hancur)
Cara cara penyediaan:
Tumis bahan2 yang dikisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan mee dan gaul rata.Masukkan taugeh. Gaul sebentar dan angkat.
Serunding kelapa:
Bahan-bahan:
Sebiji kelapa parut
Bahan untuk di mesin
Jintan manis 1 jemput
1 sudu jintan putih
3 sudu ketumbar
4 batang serai
1/2 inci lengkuas sebesar ibujari
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 sdb lada kering dikisar
1/2 inci kunyit hidup ( elok guna yang fresh)
2 sdb udang kering
Asam jawa sebesar ibujari diperah airnya dengan 2 sdb air (pekat2)
Gula dan garam secukup rasa.
Semua bahan diatas dikisar sehingga halus
Cara Menyediakan:
Bahan-bahan:
Mee kuning 2 paket
Taugeh 50 sen
Bahan bahan kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 biji buah keras
Kicap mee 4 sudu (agak2)
Lada kering 2 sudu
1 sdb lada hitam
1 sdb udang kering
Letak sos dan gula untuk manis (* lada hitam kisar asing sebab takut tak hancur)
Cara cara penyediaan:
Tumis bahan2 yang dikisar sehingga garing dan wangi.
Masukkan mee dan gaul rata.Masukkan taugeh. Gaul sebentar dan angkat.
Serunding kelapa:
Bahan-bahan:
Sebiji kelapa parut
Bahan untuk di mesin
Jintan manis 1 jemput
1 sudu jintan putih
3 sudu ketumbar
4 batang serai
1/2 inci lengkuas sebesar ibujari
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 sdb lada kering dikisar
1/2 inci kunyit hidup ( elok guna yang fresh)
2 sdb udang kering
Asam jawa sebesar ibujari diperah airnya dengan 2 sdb air (pekat2)
Gula dan garam secukup rasa.
Semua bahan diatas dikisar sehingga halus
Cara Menyediakan:
Goreng kelapa tanpa minyak (sangai) sehingga kelapa kekuningan sedikit. Ini adalah supaya serunding tahan lama dan tidak basi.
Tumis bahan2 yang dikisar sehingga garing. Masukkan gula merah sehingga gula hancur.
Masukkan air asam dan garam. Biarkan atas api kecil sehingga agak pekat.
Masukkan kelapa yang telah digoreng. Gaul rata lebih kurang 5 minit. Bolehlah diangkat.