Sambal Jawa |
Oleh kerana dah lama tidak menulis di blog sendiri, rasa macam excited nak masukkan banyak resepi malam ni. Itupun kalau mata ni larat lah...
So, malam ni saya nak bagi satu resepi yang terlaul ringkas, modal pun tak besar, dah lah tu, sedap yang teramat amat sehingga menjilat jari iaitu "Sambal Jawa". Ianya sedap kalau kena dengan nasi panas, tak payah lauk lain dah, jangan enter frame.. hehehe..
Cuba resepi ni baru tahu apa yang saya cakap ni betul ke tak... (tapi for those yang selera international tuu tak dapek den nolong derrrr..)
Bahan bahannya:-
200 gm ikan bilis halus (kalau dapat yang kasar/besar, gunting2 ler kasi halus), digoreng garing terlebih dahulu.
50 sen cili padi hijau, dihiris menyerong
2 biji bawang besar dihiris halus
Minyak
Garam
1/4 gelas kecil air
Cara cara penyediaannya:-
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang besar dan cili padi sehingga bewarna kecoklatan seperti warna bawang goreng, tapi jangan sampai hangit pulak, nanti pahit rasanya.
Sesudah itu bolehlah dimasukkan ikan bilis, dan gaul rata.
Tuang air, kacau lagi.
Biarkan sehingga mendidih dan kuah akan menjadi pekat apabila sudah sebati dengan minyak.
Perasakan dengan garam.
Siap!
Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas/ botel kaca. Ianya boleh disimpan dan tahan lama untuk dimakan berulang ulang. Makan dengan bubur nasi pun sedap. Sungguh menyelerakan.