Resources

Thursday, January 26, 2012

BENDI CELUR DENGAN AIR ASAM

Bendi Celur dengan Sambal Air Asam
Ini pun boleh menjadi pelengkap hidangan makan tengah hari.

Bahan bahannya:-
10 batang Bendi (muda) - Air dididihkan dengan sedikit minyak dan garam)
Celur bendi sehingga masak, angkat dan terus masukkan ke dalam bekas yang berisi air batu, bagi mengekalkan kesegaran dan juga warnanya.

Bahan untuk sambal cicah:-
11 batang cili padi hijau
1 inci belacan bakar
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji limau kasturi - diperah jusnya
1/2 gelas air asam pekat (menggunakan air suam/air masak)
Garam dan gula

Cara cara penyediannya:-
Di dalam satu mangkuk, satukan cili padi hijau dan belacan bakar yang sudah dikisar halus.
Masukkan juga bawang besar, perahan jus limau kasturi, air asam jawa, garam gula.
Kacau dan siap untuk dihidangka dengan bendi celur tadi.


NOTA
Kalau nak tahu kenapa saya menggunakan 11 batang cili padi, ikuti petua saya yang selanjutnya dalam segmen Petua Dapur.. ceewaaahhh... macam pengacara TV lak.. hehehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular post

Recent Posts